
طرز تهیه شیرینی پشت زیک مازندران
-
شیرینی تا
- ۲۷ اسفند ۱۳۹۹
- 2972 بازدید
- 0 نظر
- (0) 0
- دسته بندی: طرز تهیه شیرینی ها
- زمان آماده سازی 10 دقیقه
- زمان پخت 15 دقیقه
شیرینی پشت زیک
شیرینیها و تنقلات سالم سنتی ایرانی هنوز هم میتواند جایگزین مناسبی برای تنقلاتی باشد که برای بدن ضرر دارد. شیرینی پشت زیک یک سوهان یا پولکی عسلی کنجدی است که بسیار خوشمزه و خوشطعم است. این شیرینی را معمولا برای عید نوروز یا ماه رمضان تهیه میکنند. تهیه این شیرینی بسیار ساده و سریع است. اگر شما هم عاشق میان وعدههای سالم و سنتی هستید حتما با ما همراه باشید تا شما را با روش تهیه شیرینی پشت زیک آشنا کنیم.
شیرینی پشت زیک از کجا آماده است؟
مازندرانیها از ترکیب عسل و کنجد شیرینی و عصرانهای مقوی و خوشطعم تهیه میکنند به نام پشت زیک، که بسیار شیرین است. اما چرا این شیرینی که از کنجد و عسل درست شده با نام پشت زیک در گویش مازنی معروف شده است؟ زیک نوعی پرنده کوچک است که رنگ خودش خاکستری و رنگ زیر بالش سرخ است،
گفته میشود که شیرینی پشت زیک را در قدیم در مازندران با شکر سرخ تهیه میکردند، به همین دلیل نام پشت زیک را برای این شیرینی خانگی سنتی مازندرانی در نظر گرفتهاند. قدیمترها شکر به رنگ سفید وجود نداشت و بعد در کارخانههای صنعتی شکر را سفید کردند. شکر سفید نسبت به شکر سنتی ضرر بیشتری دارد.
البته امروز هم میتوان شکرهای تیره سرخ و قهوهای که ضرر کمتری دارند را برای تهیه شیرینی استفاده کرد. نوع دیگری از پشت زیک با استفاده از عسل و کنجد تهیه میشده است. پشت زیک را به کودکان به عنوان تنقلات میدادند و بچهها این شیرینی خوشمزه و خوشطعم را به عنوان میان وعده در مدرسه یا خانه مصرف میکردند.
پشت زیک به راحتی تهیه میشود فقط کافی است کمی دقت و زمان داشته باشید. به راحتی در منزل و بدون وسیله خاص میتوانید پشت زیک را تهیه کنید. این شیرینی بسیار شیرین و خوشخوراک است و باید در مصرف آن دقت شود. استفاده زیاد از پشت زیک میتواند ضرر داشته باشد. به دلیل وجود کنجد و عسل برای ماه مبارک رمضان هم میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
ردیف | نام مواد | مقدار |
---|---|---|
1 | کنجد | یک پیمانه |
2 | عسل | یک پیمانه |
3 | کره | 60 گرم |
4 | نمک | نوک قاشق چایخوری |
مراحل تهیه شیرینی پشت زیک
مرحله اول: بو دادن کنجد
برای اینکه یک شیرینی خوشمزه داشته باشید باید کنجدهای خام را بو دهید. بو دادن یا تف دادن یکی از روشهای قدیمی در تهیه شیرینی در ایران است و بسیاری از مواد اولیه به این روش آماده تهیه شیرینی میشوند.
برای بو دادن کنجد ابتدا آن را در یک ماهیتابه نچسب بریزید و بعد نمک را به آن اضافه کنید. دقت داشته باشید که باید ماهیتابه را روی آتش تکانتکان دهید تا کنجدها نسوزند و فقط بو داده شوند. این کار را آنقدر ادامه دهید تا کنجدها طلایی رنگ شوند. دقت داشته باشید که اگر زیاد کنجدها را تفت دهید ممکن است بسوزند.
همانقدر که طلایی شدن کنجدها طمع شیرینی را جذاب میکند به همان میزان و حتی بیشتر سوختگی کنجدها میتواند طمع شیرینی را خراب کند پس خیلی مواظب کنجدها باشید.
مرحله دوم: تهیه شهد
یک ماهیتابه متوسط را بر روی گاز قرار دهید. کف ماهیتابه را با کمی کره چرب کنید. عسل را در ماهیتابه ریخته و کره را به آن اضافه کنید. ماهیتابه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا کره آب شود و مخلوط کره و عسل به جوش آید. برای اینکه مواد شما نسوزد بهتر است مدام آن را هم بزنید.
به این ترتیب شهد مورد نیاز آماده خواهد شد. دقت داشته باشید اگر کف ظرف شما نسوز باشد بهتر است و در غیر این صورت حتما دقت کنید که کف ظرف هم هم بخورد. حدود ده تا پانزده دقیقه زمان نیاز است تا ترکیب شما رنگ تیره کاراملی به خود بگیرد.
هر زمان که دیدید که ترکیب شما رنگ کاراملی گرفت کار شما در این مرحله تمام شده است. از آنجایی که قرار است این شهد بخش اصلی شیرینی شما را بسازد باید دقت کنید که نه خیلی شل شود که شیرینی شما مثل تافی کش بیاید و نه خیلی سفت شود که شیرینی قابل خوراک نباشد. برای بررسی دقیقتر میتوانید کمی از شهد در حال آماده شدن را روی یک نعلبکی قرار دهید تا کمی سرد شود. بعد از سرد شدن شهد سفت میشود میزان سفت شدن آن را بررسی کنید تا به حد دلخواه برسد.
مرحله سوم: اضافه کردن کنجد
خب تا اینجا شهد و کنجد تفت داده شده شما آماده شده است. تا شهد داغ است باید زودتر دست به کار شوید و کنجدها را درون شهد بریزید. کنجدها را کمکم به شهد اضافه کنید. در مدت زمانی که کنجدها را به شهد اضافه میکنید شهد را خوب هم بزنید تا همه جای آن را کنجد بپوشاند. کنجدها باید در تمام شهد پخش شوند.
مرحله چهارم: قالبگیری
در این مرحله باید شهد مخلوط شده با کنجد را دروغ قالب بریزید. قالب هر چیزی میتواند باشد ولی معمولا یک ظرف مستطیلی بزرگ برای این کار در نظر میگیرند که بتوانند محتوای آن را برش بزنند. اگر قالبهای شما کوچک است ماده اولیه آماده شده را بعد از گذراندن از صافی ریز داخل قالب بریزید.
حتما دقت کنید تا ماده گرم است این کار را انجام دهید. اگر قالب شما بزرگ است مواد را در قالب بریزید و آن را صاف کنید. حالا باید با یک چاقو که کمی گرم شده و کمی با استفاده از روغن یا کره چرب شده است مواد را برش بزنید. شیرینی شما میتواند به صورت مربعی، مستطیلی، لوزی یا هر شکل دیگری که مد نظرتان باشد برش بخورد.
نکات مهم:
نکته شماره یک: افزودنیها
اگر دوست داشته باشید میتوانید به شیرینی پشت زیک یا سوهان کنجدی خود مغزهای دیگر مانند مغز پسته یا بادام هم اضافه کنید. این کار را باید در مرحلهای که کنجدها را به شهد اضافه میکنید انجام دهید. اگر دوست داشته باشید میتوانید به شهد خود ادویه یا پوست لیموترش اضافه کنید. همه افزودنیها بستگی به نوع ذائقه شما دارد.
حتما بخوانید: شیرینی برنجک مازندران
نکته شماره دو: گرم کردن قالب
اگر میخواهید خروجی بهتری داشته باشید میتوانید کف ظرفی که به عنوان قالب در نظر گرفتهاید را فویل بکشید و کمی با کره یا روغن روی فویل را چرب کنید. در این حالت میتوانید ظرف قالب خود را روی شعله کم قرار دهید. به این صورت میتوانید به راحتی و بهتر از روش قبل قالبگیری را انجام دهید.
نکته شماره سه: از سوهان تا پولکی
ضخامت شیرینی شما میتواند به انتخاب خودتان تغییر کند. این شیرینی میتواند ضخامت زیاد (به اندازه سوهان) و یا ضخامت کم (به اندازه پولکی) داشته باشد. دقت کنید که در قالب خود با چه عمقی مواد را میریزید. هر چقدر عمق مواد کمتر باشد شیرینی شما نازکتر و هر چقدر عمق مواد بیشتر باشد شیرینی شما ضخیمتر خواهد بود.
خوشحال میشویم نظرتان را با ما به اشتراک بزارید