برچسب ها

چیمنی(Chimney) - شیرینی دودکشی مجارستانی

چیمنی(Chimney) - شیرینی دودکشی مجارستانی

چیمنی چیست؟

چیمنی یک شیرینی سنتی مجارستانی است. این نان شیرینی به طور سنتی به شکل استوانه‌ای توخالی است که با روکشی از شکر و دارچین پوشانده می‌شود. چیمنی‌ از نوعی خمیرمایه‌ شبیه بریوش فرانسوی تهیه می‌شود. خمیر را به شکل نوارهای بلند درمی‌آورند، سپس دور یک میله‌ی چوبی می‌پیچند. بعد آن را در اجاق یا روی شعله زغال می‌پزند. در مرحله‌ی بعد آن را با کره‌ی ذوب شده می‌پوشانند و سپس روی آن مواد مختلفی می‌پاشند. 

چیمنی چیست؟

نام چیمنی از کجا آمده است؟

چیمنی (Chimney) کلمه ای انگلیسی به معنی دودکش است که برای این شیرینی سنتی مجارستانی/رومانیایی که در اصل kürtőskalács  نامیده می‌شود، به کار می‌رود.
از کلمه‌ی چیمنی اغلب به این دلیل استفاده می‌شود که تلفظ نام اصلی این شیرینی برای افراد غیربومی بسیار سخت است. همچنین وقتی چیمنی‌های پخته شده از رول پخت خارج می‌شوند، از وسط این شیرینی استوانه‌ای دود بلند می‌شود که تداعی‌گر دودکش و دود خارج‌شده از ‌آن است.

نام چیمنی از کجا آمده است؟

تاریخچه‌ی چیمنی

چیمنی توسط Székely ها، یک جمعیت مجارستانی ساکن ترانسیلوانیا (رومانی) اختراع شد. این کیک‌ها در تمام کشورهای اروپای شرقی یافت می‌شوند، اما در مجارستان، رومانی و جمهوری چک محبوبیت بیشتری دارند.
کلمه‌ی kürtőskalács نام مجارستانی چیمنی، دقیقا به معنای به "کیک دودکشی" است. این کلمه از کلمه "kürtő" گرفته شده است که به دودکش اجاق‌های زغال سنگی سنتی اشاره دارد.

این شیرینی‌ خوشمزه در سراسر اروپا نام‌های مختلفی دارد. در رومانی به آنها "colac secuiesc"  می‌گویند که با اغماض می‌شود آن را به «نان مجارستانی» ترجمه کرد. چیمنی‌ها را می‌توان در بیشتر نمایشگاه‌ها، جشنواره‌ها، دورهمی‌های تابستانی یا بازارهای کریسمس یافت. این خوراکی‌های خوشمزه بیشتر به‌عنوان یک شیرینی فصلی یا برای مناسبت‌های خاص در نظر گرفته می‌شوند.

در جمهوری چک یک نوع بسیار مشابه از این شیرینی مجارستانی تهیه می‌شود که "trdelnik" نام دارد. این شیرینی معروف خیابانی را می‌توانید در سراسر پراگ و در اکثر نقاط توریستی پیدا کنید. معمولاً این نوع چیمنی به شکل دودکش مخروطی است و با بستنی یا نوتلا پر می‌شود.

طعم های مختلف شیرینی چیمنی

اگرچه کورتوسکالاس(نام مجارستانی چیمنی) بیش از 500 سال پیش تهیه شد، اما در اواسط قرن بیستم در سراسر جهان محبوب شد. امروزه آن را به‌عنوان یکی از عناصر اصلی غذای اروپایی در نظر می‌گیرند.
در ایالات متحده، این شیرینی پیچی شگفت‌انگیز، با راه‌اندازی خانه‌ی کیک‌های چیمنی محبوب شد. در این مجموعه طعم‌ها و چاشنی‌های مختلفی برای چیمنی وجود دارد. 

انواع چیمنی

این کیک توخالی خوشمزه می‌تواند روکش های مختلفی داشته باشد. رایج‌ترین آنها شکر، دارچین، گردو، پودر بادام و پودر کاکائو است.
چیمنی‌های سنتی نسبتاً ساده هستند و با ترکیبی از شکر و دارچین روکش می‌شوند. گاهی اوقات گردوی آسیاب شده را نیز به‌خاطر تردی و طعمش به آن اضافه می‌کنند.
انواع چیمنی و روکش های آن ها

اما نسخه‌های مدرن‌تر می‌توانند روکش های متفاوتی داشته باشند:

  •    فندق آسیاب شده یا سایر مغزها
  •      خلال بادام
  •      پودر کاکائو
  •      خلال نارگیل یا نارگیل خرد شده
  •      ترافل رنگی معروف به Sprinkles
  •      دانه‌ی خشخاش یا کنجد
  •      تک های میوه
  •      تکه‌های شکلات
  •      تکه‌های خردشده بیسکویت‌ اوریو و سایر بیسکویت‌ها
  •      کراکر گراهام خرد شده
  •      تکه‌های توت‌فرنگی خشک و فریز شده
  •      پودر ماچا

چیمنی‌ها به طور سنتی روی آتش زغال داغ پخته می‌شوند. این روش پخت به آنها یک پوسته‌ی ترد فوق‌العاده و یک رنگ قهوه‌ای طلایی زیبا می‌دهد.

پخت چیمنی روی آتش مستقیم

چیمنی چه مزه‌ای می‌دهد؟

چیمنی طعمی شبیه نان شیری شیرین و بافتی پف‌دار دارد.بسته به این که کدام یک از مواد مختلفی که در بالا اشاره شد روی خمیر پاشیده شده باشد، طعم آن می‌تواند بسیار متفاوت باشد. همچنین گفتیم چیمنی‌ها را می‌توان به شکل مخروط ته‌بسته نیز درست کرد و با هر نوع مواد دیگری مانند انواع بستنی، نوتلا، شکلات یا خامه‌ی شیرینی‌پزی پر کرد.


چگونه چیمنی بخوریم؟!

خوردن چیمنی می‌تواند منجر به ریخت‌وپاش و کثیف کاری شود؛ بنابراین باید شیوه‌ی صحیح خوردن آن را بدانیم. برای چیمنی‌های ساده و بدون فیلینگ (منظور آن‌هایی است که از داخل پر نشده‌اند)، ابتدا نوارهای شیرینی را از هم باز کنید، سپس به قطعات کوچک‌تر بشکنید و با خیال راحت نوش جان کنید.

اگر یک چیمنی مخروطی را که داخلش با چیزی مثل بستنی پر شده می‌خورید، سعی کنید تا جایی که ممکن است از مواد داخل آن بخورید. سپس در ادامه آرام‌آرام مخروط را باز کنید و هر بار تکه‌های کوچک باز شده را بخورید. به‌این‌ترتیب از این که به همه جای صورتتان خرد و ریز شیرینی و بستنی بچسبد تا حدی جلوگیری می‌کنید.
چیمنی را چگونه بخوریم؟

سخن پایانی:

امروزه در ایران در بسیاری از کافه‌ها و کافه بستنی‌ها انواع چیمنی با روکش‌ها و فیلینگ‌های متفاوت تولید و فروخته می‌شود. حتی در بعضی از این کافه‌ها می‌توانید روکش و مواد داخلی آن را کاملاً مطابق با سلیقه‌ی خود و به‌صورت کاملاً سفارشی تهیه کنید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید:
(8) 5

این مطلب را به اشتراک بگذارید :

نظرات

  • من چیمنی با بستنی خوردم..عااالی بود..مرسی از سایتتون

  • چیمنی خیلی خوشمزه اس واقعا

    علی خوشحالیم که از چیمنی-شیرینی دودکشی مجارستانی راضی بودید.

نظر خود را بنویسید

برای دریافت خبرنامه ایمیل خود را ثبت کنید